+91 9711414783   [email protected]  

1. For a teacher teaching a class wit large strength, which of the techniques is best?
a) Debate, discussions, practicals
b) Group work with a lecture
c) Lecture and class notes
d) Self study and asking questions

ANSWER: c) Lecture and class notes
Some advantages of lecture include greater teacher control in the classroom and facilitates large-class communication.

 

2. Talking and indiscipline in classroom is an indication of ____________ ?
a) Indisciplined students
b) Boredom casued by repetitiveness
c) Confusion about things taught
d) Not summarising lecture points

ANSWER: b) Boredom casued by repetitiveness
Discipline is providing an environment in which positive teaching and positive learning can occur simultaneously.

3. You have a mixed class of boys and girls. Which method would you adopt to improve co-operation between them?
a) Asking parents to discuss equality
b) Making boys and girls share a bench
c) Setting tasks which have to be done together
d) Talking about equality in lessons

ANSWER: c) Setting tasks which have to be done together
Mixed genders pairs help participants develop interpersonal skills, confidence, communication and assertiveness. It also improves the level of motivation and improves the quality of learning. 

 

4. You are training in public speaking and debate. Which of the following characteristics can you not expect to develop?
a) Concept
b) Control over emotions
c) Using language creatively
d) Voice modulation

ANSWER: b) Control over emotions

 

5. What is the use of text book in a class?
a) To achieve learning objectives
b) To delimit what is to be taught
c) To explain ideas and concepts
d) Set new standards

ANSWER: a) To achieve learning objectives
Learning objectives put the focus on the student and learning.

 

6. Which subject tries to understand the role of man in changing his environment?
a) Biology
b) Geography
c) History
d) Political Science

ANSWER: b) Geography
Geography explain how the processes of human and physical systems have arranged and sometimes changed the surface of the Earth.

 

7. Why is teacher training necessary?
a) Increase teaching skills
b) Understand methods of school organisation
c) Upgrade knowledge of content
d) All the above

ANSWER: d) All the above
Teacher education refers to the policies and procedures designed to equip potential teachers with the knowledge, attitudes, behaviors and skills they require to perform their tasks effectively in the classroom, school and wider community.

 

8. Study of _______ improves a students ability to experiment and analyse
a) History
b) Language
c) Mathematics
d) Science

ANSWER: d) Science 

 

9. Learning in the mother-tongue helps a student to _________ what is being taught.
a) Interpret
b) Create
c) Reproduce
d) Easily comprehend

ANSWER: d) Easy comprehension
Students learn better through their mother tongue.

 

10. Which educational psychologist believed in the fact that ‘All children have the potential to learn’?
a) Friedrich Frobel
b) John Dewey
c) Johann Friedrich Herbart
d) Maria Montessori

ANSWER: a) Friedrich Frobel
Friedrich Wilhelm August Frobel laid the foundation for modern education based on the recognition that children have unique needs and capabilities.

You may also like

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.