Teaching Aptitude – MCQs with answers – CGS http://www.cgscoaching.com Coaching institute for CTET, SSC, DSSSB, Bank, NET & NDA in Delhi Wed, 20 Jun 2018 08:23:39 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.6 http://www.cgscoaching.com/wp-content/uploads/2017/07/favicon-150x150.png Teaching Aptitude – MCQs with answers – CGS http://www.cgscoaching.com 32 32 Teaching Aptitude – MCQs with answers http://www.cgscoaching.com/blog/teaching-aptitude-mcqs-with-answers-3/ http://www.cgscoaching.com/blog/teaching-aptitude-mcqs-with-answers-3/#respond Tue, 24 Oct 2017 06:00:55 +0000 http://www.cgscoaching.com/?p=1777 Teaching Aptitude – MCQs with answers

 

1. Who became the first Minister of Education in the Indian government?
a) Maulana Abul Kalam Azad
b) Dr. K. L. Shrimali
c) Shri Humayun Kabir
d) Shri M. C. Chagla

ANSWER: a) Maulana Abul Kalam Azad
He was awarded India’s highest civilian award in 1992.

2. ____________ tests measure the extent of students learning in a given content area.
a) Achievement Tests
b) Aptitude Tests
c) Diagnostic Tests
d) Readiness Tests

ANSWER: a) Achievement Tests
The most common type of achievement test is a standardized test developed to measure skills and knowledge learned in a given grade level.

3. “Anything can be taught at any stage of development”, was said by ______?
a) Albert Bandura
b) David Ausubel
c) Jean Piaget
d) Jerome Bruner

ANSWER: d) Jerome Bruner
Jerome Seymour Bruner is an American psychologist who has made significant contributions to human cognitive psychology and cognitive learning theory in educational psychology.

4. _______ is the degree to which a test measures what it is supposed to measure?
a) Objectivity
b) Reliability
c) Validity
d) Usability

ANSWER: c) Validity
Validity comprehends the entire experimental concept. It helps to establish if the results obtained meet all the requirements of the scientific research method used.

5. __________means reinforcing each small step towards a desired goal or behaviour.
a) Cuing
b) Positive practice
c) Prompting
d) Shaping

ANSWER: d) Shaping
Shaping – a conditioning paradigm which is primarily used in the experimental analysis of behaviour.

6. If a student is rude to you, which strategy would you adopt as a teacher?
a) Argue with the student
b) Express shock at such behaviour
c) Punish the student
d) Remind the student of classroom rules

ANSWER: d) Remind the student of classroom rules
To prevent irritating classroom behaviours, a teacher should adopt acceptable classroom rules and periodically review them until the students can successfully adhere.

7. What will be the IQ of a 25 years old boy whose mental age is 16?
a) 64
b) 75
c) 80
d) 100

ANSWER: a) 64
IQ = (Mental age/ Chronological age) X 100

8. Social change would bring a change in which of the following?
a) Attitudes, ideals and values
b) Human relationship
c) Structure of the society
d) All the three above

ANSWER: d) All the three above
Social change refers to an alteration in the social order of a society.

9. Which of the following are the characteristics of a person with scientific attitude?
a) Adventure
b) Brevity
c) Sharp memory
d) Objectivity
e) All the above

ANSWER: d) Objectivity
Objectivity means the state or quality of being true even outside of a subject’s individual biases, interpretations, feelings, and imaginings.

10.The concept of ‘SUPW’ was elucidated by _______?
a) Adiseshiah Committee
b) Ishwar Bhai Patel Review Committee
c) Ramamurthi Committee
d) Sampurnanand Committee

ANSWER: b) Ishwar Bhai Patel Review Committee
Socially Useful Productive Work (SUPW) was first introduced to the school curriculum in 1978.

]]>
http://www.cgscoaching.com/blog/teaching-aptitude-mcqs-with-answers-3/feed/ 0
Teaching Aptitude – MCQs with answers – part 3 http://www.cgscoaching.com/blog/teaching-aptitude-mcqs-with-answers-part-3/ http://www.cgscoaching.com/blog/teaching-aptitude-mcqs-with-answers-part-3/#respond Fri, 20 Oct 2017 06:43:41 +0000 http://www.cgscoaching.com/?p=1762 Teaching Aptitude – MCQs with answers

1. You want to ensure participation of more students in class. Which of the following methods of teaching would you adopt?
a) Demonstration
b) Discussion
c) Recitation
d) Role-play

ANSWER: b) Discussion
Using discussions as a primary teaching method allows to stimulate critical thinking.

2. To make learning effective, a goal must be meaningful in terms ______ ?
a) Objectives of the curriculum
b) Intellectual ideas
c) Standards of others
d) The needs and purposes of students

ANSWER: d) Students’ needs and purposes
Teacher creates learning environments where students are active participants as individuals and as members of collaborative groups.

3. Which of the following items of information are important about students to motivate them for studies?
a) Learning style
b) Personality
c) Socio-cultural background
d) All of the above

ANSWER: d) All of the above
Learning styles in education are the systematic differences in individuals’ natural or habitual pattern of acquiring and processing information in learning situations. Openness, carefulness, agreeableness are some of the personality traits.

4. ________ is the process in which you identify the common aspects or basic relationships in a variety of specific situations?
a) Abstraction
b) Generalization
c) Problem Solving
d) Reasoning

ANSWER: b) Generalization
A generalization of a concept is an extension of the concept to less-specific criteria. It is a foundational element of logic and human reasoning.

5. If you want to improve the ability to observe in children, which of the following would you recommend?
a) Generating interest in subject
b) Developing a framework for experiences
c) Sharpening the senses
d) Training mental faculties

ANSWER: d) Training mental faculties
The mind consist of ‘Faculties’ such as memory, observation, perception, reasoning, will, judgment, etc.

6. _______ is the apex institution involved in the planned and coordinated development of the teacher education system in the country.
a) UGC
b) NCERT
c) NCTE
d) XSEED

ANSWER: c) NCTE
The National Council for Teacher Education (NCTE) came into existence as a statutory body on August 17, 1995.

7. What makes an adolescent revolt against Authority?
a) He thinks that he is mature enough
b) His want for recognition and independence of thought and action
c) He thinks that he is intelligent enough
d) He believes that he does not need any advice

ANSWER: b) His want for recognition and independence of thought and action.

8. You want to develop cooperation and team spirit in students? Which activities would you propose?
a) Art
b) Debate
c) Project work
d) Quiz

ANSWER: c) Project work
Cooperative learning methods is one of the examples of Group Activities involving teamwork.

9. What is the main purpose of punishment to students?
a) Demonstrate authority
b) Protect others from doing the same
c) Reform the offender
d) Retaliate for the wrong that has been done

ANSWER: c) Reform the offender
It is a form of moral education. The offender is punished so that he will learn that what he did was wrong, and apply this lesson to his life in the future.

10. Why is Environment Awareness necessary at all stages of education?
a) Important for human survival
b) Environment varies from region to region
c) Man must control and change environment
d) None of the above

ANSWER: b) Environment varies from region to region
Environmental awareness is to understand the fragility of our environment.

]]>
http://www.cgscoaching.com/blog/teaching-aptitude-mcqs-with-answers-part-3/feed/ 0
Teaching Aptitude – MCQs with answers http://www.cgscoaching.com/blog/teaching-aptitude-mcqs-with-answers/ http://www.cgscoaching.com/blog/teaching-aptitude-mcqs-with-answers/#respond Wed, 11 Oct 2017 10:15:22 +0000 http://www.cgscoaching.com/?p=1606 1. For a teacher teaching a class wit large strength, which of the techniques is best?
a) Debate, discussions, practicals
b) Group work with a lecture
c) Lecture and class notes
d) Self study and asking questions

ANSWER: c) Lecture and class notes
Some advantages of lecture include greater teacher control in the classroom and facilitates large-class communication.

 

2. Talking and indiscipline in classroom is an indication of ____________ ?
a) Indisciplined students
b) Boredom casued by repetitiveness
c) Confusion about things taught
d) Not summarising lecture points

ANSWER: b) Boredom casued by repetitiveness
Discipline is providing an environment in which positive teaching and positive learning can occur simultaneously.

3. You have a mixed class of boys and girls. Which method would you adopt to improve co-operation between them?
a) Asking parents to discuss equality
b) Making boys and girls share a bench
c) Setting tasks which have to be done together
d) Talking about equality in lessons

ANSWER: c) Setting tasks which have to be done together
Mixed genders pairs help participants develop interpersonal skills, confidence, communication and assertiveness. It also improves the level of motivation and improves the quality of learning. 

 

4. You are training in public speaking and debate. Which of the following characteristics can you not expect to develop?
a) Concept
b) Control over emotions
c) Using language creatively
d) Voice modulation

ANSWER: b) Control over emotions

 

5. What is the use of text book in a class?
a) To achieve learning objectives
b) To delimit what is to be taught
c) To explain ideas and concepts
d) Set new standards

ANSWER: a) To achieve learning objectives
Learning objectives put the focus on the student and learning.

 

6. Which subject tries to understand the role of man in changing his environment?
a) Biology
b) Geography
c) History
d) Political Science

ANSWER: b) Geography
Geography explain how the processes of human and physical systems have arranged and sometimes changed the surface of the Earth.

 

7. Why is teacher training necessary?
a) Increase teaching skills
b) Understand methods of school organisation
c) Upgrade knowledge of content
d) All the above

ANSWER: d) All the above
Teacher education refers to the policies and procedures designed to equip potential teachers with the knowledge, attitudes, behaviors and skills they require to perform their tasks effectively in the classroom, school and wider community.

 

8. Study of _______ improves a students ability to experiment and analyse
a) History
b) Language
c) Mathematics
d) Science

ANSWER: d) Science 

 

9. Learning in the mother-tongue helps a student to _________ what is being taught.
a) Interpret
b) Create
c) Reproduce
d) Easily comprehend

ANSWER: d) Easy comprehension
Students learn better through their mother tongue.

 

10. Which educational psychologist believed in the fact that ‘All children have the potential to learn’?
a) Friedrich Frobel
b) John Dewey
c) Johann Friedrich Herbart
d) Maria Montessori

ANSWER: a) Friedrich Frobel
Friedrich Wilhelm August Frobel laid the foundation for modern education based on the recognition that children have unique needs and capabilities.

]]>
http://www.cgscoaching.com/blog/teaching-aptitude-mcqs-with-answers/feed/ 0