+91 9711414783   [email protected]  

Teaching Aptitude – MCQs with answers

1. You want to ensure participation of more students in class. Which of the following methods of teaching would you adopt?
a) Demonstration
b) Discussion
c) Recitation
d) Role-play

ANSWER: b) Discussion
Using discussions as a primary teaching method allows to stimulate critical thinking.

2. To make learning effective, a goal must be meaningful in terms ______ ?
a) Objectives of the curriculum
b) Intellectual ideas
c) Standards of others
d) The needs and purposes of students

ANSWER: d) Students’ needs and purposes
Teacher creates learning environments where students are active participants as individuals and as members of collaborative groups.

3. Which of the following items of information are important about students to motivate them for studies?
a) Learning style
b) Personality
c) Socio-cultural background
d) All of the above

ANSWER: d) All of the above
Learning styles in education are the systematic differences in individuals’ natural or habitual pattern of acquiring and processing information in learning situations. Openness, carefulness, agreeableness are some of the personality traits.

4. ________ is the process in which you identify the common aspects or basic relationships in a variety of specific situations?
a) Abstraction
b) Generalization
c) Problem Solving
d) Reasoning

ANSWER: b) Generalization
A generalization of a concept is an extension of the concept to less-specific criteria. It is a foundational element of logic and human reasoning.

5. If you want to improve the ability to observe in children, which of the following would you recommend?
a) Generating interest in subject
b) Developing a framework for experiences
c) Sharpening the senses
d) Training mental faculties

ANSWER: d) Training mental faculties
The mind consist of ‘Faculties’ such as memory, observation, perception, reasoning, will, judgment, etc.

6. _______ is the apex institution involved in the planned and coordinated development of the teacher education system in the country.
a) UGC
b) NCERT
c) NCTE
d) XSEED

ANSWER: c) NCTE
The National Council for Teacher Education (NCTE) came into existence as a statutory body on August 17, 1995.

7. What makes an adolescent revolt against Authority?
a) He thinks that he is mature enough
b) His want for recognition and independence of thought and action
c) He thinks that he is intelligent enough
d) He believes that he does not need any advice

ANSWER: b) His want for recognition and independence of thought and action.

8. You want to develop cooperation and team spirit in students? Which activities would you propose?
a) Art
b) Debate
c) Project work
d) Quiz

ANSWER: c) Project work
Cooperative learning methods is one of the examples of Group Activities involving teamwork.

9. What is the main purpose of punishment to students?
a) Demonstrate authority
b) Protect others from doing the same
c) Reform the offender
d) Retaliate for the wrong that has been done

ANSWER: c) Reform the offender
It is a form of moral education. The offender is punished so that he will learn that what he did was wrong, and apply this lesson to his life in the future.

10. Why is Environment Awareness necessary at all stages of education?
a) Important for human survival
b) Environment varies from region to region
c) Man must control and change environment
d) None of the above

ANSWER: b) Environment varies from region to region
Environmental awareness is to understand the fragility of our environment.

You may also like

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.